This project presented design challenges common to projects on the steep Waiheke topography.

To capture the sea views on the western elevation while optimising the passive solar aspects a gullwing roof design provided the most desirable solution.

This 4 bedroom home features a spacious kitchen/dining/living area oriented towards the sea views but also to a private patio area protected from the prevailing south-westerly winds, receiving the morning sun. Covered porches above the patio and the deck facing the views provide shelter for outdoor living year round.

A high roofed entry hall, separating the living area and the bedroom wing opens up to the view, as do all the bedrooms and the rumpus room. Passive Solar principles were incorporated into the design. All bedrooms & rumpus room feature clerestory windows with eaves over, to allow the morning & midday sun to enter as desired.

The concrete slab & concrete block walls serve as a thermal heat store providing consistent ambient temperature. Two heat pumps service the under floor heating and hot water system. A gas fireplace features in the living room and can be used during the colder months.

Together with the thermal insulation, which exceeds NZ Building Code requirements, and the use of low toxicity building material, an even temperature and healthy living environment is achieved.

 

Client Testimonial – July 2016

“Our experience with Lapp and Toft Architecture during our new build project was a very positive one. We were impressed by their design innovation, attention to detail, and professionalism throughout the design process and during contract administration”

Monique & David Hamlin

 

For more information on this project please read the article published in ‘Scope Issue 42 – August 2016: click here

Claudia Lapp on Waiheke Island (Scope publication)